Recto Verso Publications

Ik heb in 2004 mijn eigen uitgeverij opgericht: Recto Verso. In eerste instantie was dat bedoeld om mijn eigen boeken uit te geven. Recto Verso heet vanaf 2018 Recto Verso Publications. Er zijn tot nu toe 6 publicaties verschenen.

Het Formaat van Waterland (2004, oplage 1500 expl., nederlandstalig) bevat 24 zwart-wit foto’s, gemaakt in de Ooijpolder en de Over-Betuwe; Victor Vroomkoning schreef er 23 gedichten bij. Hans Rooseboom licht de fotografie toe, Wam de Moor reflecteert op de poëzie van Vroomkoning. Gerard Titulaer geeft een korte toelichting op de streek. Vormgeving door Peter Jonker. Salto 2 heeft het boek op bijzondere wijze gedrukt. ISBN 90 808767 1 2

Er is tevens een gelimiteerde editie uitgegeven in 3 verschillende varianten (gesigneerd|genummerd boek + bariet contactafdruk).

The Studios of Pietrasanta (2008, oplage 1100 expl., engelstalig) bevat 18 zwart-wit foto’s, gemaakt in en om de beeldhouw-studio’s van Pietrasanta (It.) Dit kleine dorp kent een eeuwenoude traditie op dit gebied van steenhouwen omdat het te midden van de marmergroeven rondom Carrara ligt, aan de voet van de zuidelijke Apennijnen. Veel belangrijke beeldhouwers hebben er hun werk laten uitvoeren. Intussen zijn veel bedrijven verdwenen uit het centrum van Pietrasanta en verplaatst naar de rand van het dorp. Daarmee is een deel van wat dit dorp zo bijzonder maakte verdwenen.

The Studios of Pietrasanta is een uitgave van LodimaPress (Revere, Pennsylvania) en is nr.11 in hun Lodima Press PortfolioBook Series. Het is gedrukt door Salto (België). ISBN 1 888899 46 8

Paradise City (2011, oplage 700, engels-/duits-/nederlandstalig) bevat 84 zwart-wit foto’s; ik heb het gebied rondom Carrara gedurende 23 jaar met grote regelmaat bezocht. Mijn invalshoek is gedurThe ende deze lange periode verschoven van fascinatie voor de immense groeven en het schitterende licht naar de abstractie en uiteindelijk naar het besef dat de schade die ontstaat aan het landschap vernietigend en onomkeerbaar is. Ik voel me in zekere zin schatplichtig aan de beweging van The New Topographics. Het is dankzij hen dat ik in de loop der jaren anders ben gaan kijken in dit gebied. Flip Bool draagt zijn essay ‘Alpi Apuane’ bij. Het boek is vormgegeven door Els Kerremans en gedrukt door Ando in Den Haag. Het boek is in duotone gedrukt. De presentatie van dit boek viel samen met mijn gelijknamige tentoonstelling bij Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Het boek is gezet in de Legato, als eerbetoon  aan mijn vriend Evert Bloemsma, die deze letter heeft ontworpen.

Bloemsma is in 2005 onverwacht gestorven.  ISBN 978 90 808767 2 9

Van Paradise City bestaan verschillende gelimiteerde edities (gesigneerd|genummerd boek + barietafdruk).

God’s Allies (2018, oplage 500, nederlands-/engelstalig) bevat 64 zwart-wit foto’s en toont de speelse maar ook intrigerende wereld van kraaien en raven. In de mythologie had oppergod Odin twee raven, genaamd Hugin en Munin, die stonden voor ‘geheugen’ en ‘gedachte’. Zij werden dagelijks naar de aarde gestuurd om in de gaten te houden wat de mensheid nu weer aan het uitspoken was – en brachten daar ’s avonds verslag over uit. Het boek volgt deze beweging van hoog naar laag en weer terug. Deze zwarte vogels zijn speels, intelligent en soms ook dreigend. De foto’s in dit boek zijn gemaakt over een periode van ongeveer 20 jaar. God’s Allies is ontworpen door Willem van Zoetendaal; dat heeft geleid tot verfijnde en verrassende pagina’s. Zo is het boek op Japanse wijze gebonden hetgeen bijdraagt aan het gevoel een kleinnood in de hand te hebben. Kester Freriks, onder andere bekend van zijn boeken over de natuur, heeft twee poëtische pagina’s tekst toegevoegd, waarin hij laat zien hoe goed hij naar deze dieren heeft gekeken. Het boekje is in duotone gedrukt door Rob Stolk, Amsterdam. ISBN 978 90 808767 4 3

God’s Allies is uitgebracht als reguliere editie; daarnaast zijn er twee verschillende gelimiteerde edities uitgebracht: een variant (I)  bestaande uit een gesigneerd|genummerd boek + 1 barietafdruk in handgemaakt doosje, oplage 35; een variant (II) bestaande uit een gesigneerd|genummerd boek + 5 barietafdrukken in handgemaakt doosje, oplage 10.

reg. ed. €27,50; gelim. ed. I €145; gelim. ed. II €1650; plus verzendkosten.

CAVA (2018, oplage 115, nederlands-/engelstalig) telt 56 pagina’s waarop 45 zwart-wit foto’s (waarvan er 31 nooit eerder gepubliceerd); de begeleidende tekst is in zowel Engels als Nederlands. CAVA is een bescheiden boek in cahiervorm. CAVA is uitgebracht ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling die georganiseerd wordt door de Stichting ARKAD, in Seravezza (It.) In 2011 bracht ik Paradise City uit, na ruim twintig jaar fotograferen in de fascinerende wereld van de steengroeve. Nu heb ik daar een vervolg op gemaakt. Het ontwerp is van Hans Bol en Margot Wolters; 56 pagina’s; 45 zwart-wit foto’s (waarvan 31 nooit eerder gepubliceerd); de begeleidende tekst is zowel in het Engels als in het Nederlands. ISBN 978-90-808767-5-0

CAVA is uitgebracht in een reguliere editie en een gelimiteerde editie (in sleeve met één barietafdruk).

reg. ed. €18; gelim. ed. €125; plus verzendkosten.

Recto Verso Publications geeft echter soms ook het werk van anderen uit; hieronder twee voorbeelden.

 I Shall Use My Time | Ata Kandó (2016, oplage 150 reguliere editie, 25 gelimiteerde editie) over leven en werk van Ata Kando (i.s.m. Koos Breukel, Brown Cartonnages, Rose Ineke van Kalsbeek, Margot Wolters). Deze uitgave is uitverkocht.

 Moskou | Gerrit Oorthuys (2018, oplage 150 reguliere editie, 25 gelimiteerde editie) over de reizen van Gerrit Oorthuys naar Moskou toen Rusland nog Sovjet Unie was. (i.s.m. Brown Cartonnages, Martin van den Oever, Gerrit Oorthuys, Margot Wolters). Moskou | Gerrit Oorthuys verschijnt in twee varianten: een reguliere editie en een gelimiteerde editie. De gelimiteerde editie verschijnt in een genummerde, handgemaakte doos met een gezeefdrukte titel; de cover van het boek is ook gezeefdrukt (Brown Cartonnages/Arnhem). In de doos vindt u een gesigneerd|genummerd boek, 5 gesigneerde|genummerde inkjetprints en een kort, gefilmd portret (15′) van Gerrit Oorthuys door Martin van den Oever. Het ontwerp is van Hans Bol en Margot Wolters; 92 pagina’s; 136 foto’s (kleur en zwart-wit; tevens een verantwoording van 3 pagina’s; nederlands|engels)

reg. ed. €27,50; gelim. ed. €195; plus verzendkosten.

Moskou | Gerrit Oorthuys verschijnt per 14 september 2018.